Forskarstöd

Biblioteket erbjuder användbara resurser genom alla delar av forskningsprocessen, alltifrån omfattande samlingar till individuell rådgivning. Här är allt du behöver veta för att som forskare eller undervisare hitta rätt bland bibliotekets tjänster.

Tillgång till bibliotekets samlingar

Via bibliotekets söktjänst UniSearch och sökrutan på www.bibl.liu.se hittar du ett stort utbud av böcker, tidskrifter, artiklar och databaser. Logga in via ”Mina lån” för att förnya lån och reservera böcker. Om du inte hittar det du söker i bibliotekets samlingar kan du via oss kostnadsfritt beställa fjärrlån från andra bibliotek inom Norden.

Våra elektroniska resurser har du tillgång till dygnet runt. Logga in med ditt LiU-ID eller använd vår proxy bookmarklet för att komma åt e-resurserna hemifrån.

Din kontaktbibliotekarie

Vänd dig till kontaktbibliotekarien för ditt ämne eller program när du behöver stöd vid informationssökning. Du kan kostnadsfritt boka en konsultation med en bibliotekarie via bibliotekets webbplats och är också välkommen att boka oss för undervisningspass i informationssökning med studenter och anställda.

Publicera och sprida

Dina val inför publiceringen av dina forskningsresultat avgör i stor utsträckning vilken spridning och vilket genomslag de får. Biblioteket kan fungera som ett stöd i publiceringsprocessen.

Linköping University Electronic Press (LiU E-Press) publicerar avhandlingar, böcker och studentuppsatser enligt Open Access-modell i Digitala Vetenskapliga Arkivet (DiVA) och kan också parallellpublicera och därmed öka tillgängligheten av dina artiklar.

Hur du ökar spridningen av ditt arbete genom att vara aktiv på sociala medier och nätverk för forskare kan du läsa om på bibliotekets webbplats. Kontakta oss gärna om du vill att vi ska hålla en workshop eller presentation kring publicering, spridning och sociala medier.

Bibliometri

Bibliotekets bibliometrigrupp servar universitetsledning, institutioner, avdelningar och forskargrupper med kvantitativa analyser som underlag för att bedöma forskningens genomslag. De kan även presentera analysen. För mer information kontakta bibliometri@bibl.liu.se.

Arbeta mobilt

Det finns en rad appar som kan underlätta för dig som akademiker, vilket du hittar information om på bibliotekets webbplats.

Citera och referera

Effektivisera ditt arbete genom att använda ett referenshanteringsprogram under skrivprocessen för att underlätta hanteringen av dokument och referenser.

Biblioteket erbjuder support till Mendeley och EndNote; behöver du hjälp med att komma igång kan du boka en introduktion i något av dessa program.

Plagiering och upphovsrätt

Information om plagiering och upphovsrätt finns på bibliotekets webbplats. Du är också välkommen att vända dig till Plagierings- och referenshanteringsgruppen för råd och stöd kring dessa frågor. Kontroll av arbeten på högre vetenskaplig nivå och avhandlingar kan ske med CrossCheck, som kontrollerar mot tidskrifts- och konferensartiklar, böcker och kapitel i böcker. För mer information kring CrossCheck är du välkommen att kontakta Peter Berkesand.

Välkommen att höra av dig till oss! biblioteket@liu.se

Thu Mar 17 15:48:00 CET 2016

Slöjdutställning på Vallabiblioteket

Studenter på programmet Slöjd, hantverk och formgivning ställer ut sina alster 29 maj-7 juni.

Extraöppet i samband med tentaperiod VT 2017

Vallabiblioteket och Campus Norrköpings bibliotek har öppet två söndagar under våren: 28/5 och 4/6.

Öppettider: Kristi himmelsfärd och Nationaldagen

LiU-biblioteken har avvikande öppettider vid Kristi himmelsfärd 24-25 maj och Sveriges nationaldag den 6 juni.

Tidskriftsstatistik för 2016

Open access-tidskrifterna är fortfarande populära när det gäller var LiU-forskare publicerar sig, visar Bibliotekets siffror för 2016.

Senast uppdaterad: Mon May 22 10:43:12 CEST 2017