Granska dina källor

Den 1 april är dagen då vi alla är extra källkritiska. Varför inte vara källkritisk alla dagar på året? Här hittar du några tips på bra resurser när du ska granska olika källor i dina studier såväl som annars.

Falsk information på nätet är något som blir allt vanligare enligt en artikel på svt.se. Falska nyheter kan idag få väldigt snabb spridning och det kan ibland vara svårt att veta vilka fakta som är korrekta.

Även när du skriver uppsats i studiesammanhang är det viktigt med ett kritiskt förhållningssätt till de källor du använder dig av.

Här har vi sammanställt några tips på böcker, webbsidor och andra resurser där du kan lära dig mer om källkritik och kritiskt tänkande.

Källkritik när du ska skriva uppsats

Källkritik av nyheter och information på nätet

Övrigt om källkritik

How to spot fake news

Källa: Fake News http://www.ifla.org/publications/node/11174

Tue Apr 18 16:50:00 CEST 2017

Hur mycket citeras dina publikationer?

Via Min IT har du som LiU-anställd tillgång till Publish or Perish.

Testa HeinOnline

Provperiod på databas med fokus på rättshistoria och offentliga dokument till och med 6 april 2018.

Böcker om forskningsmetoder och vetenskapligt skrivande

På biblioteket hittar du de metodböcker du behöver för din uppsats.

Nytt OA-avtal med Institute of Physics

LiU-författare kan få sina artiklar publicerade open access utan extra kostnad när de publicerar i hybridtidskrifter utgivna av Institute of Physics.

Senast uppdaterad: Mon Feb 19 08:16:32 CET 2018