LiU-forskare publicerar open access

Artiklar som är publicerade open access citeras mer än artiklar som bara publiceras i prenumerationsbelagda tidskrifter, visar flera studier. Detta är säkert en av anledningarna till att många LiU-forskare väljer att publicera sig open access.

När forskning publiceras i tidskrifter som ligger bakom betalvägg innebär det att inte alla kan läsa och därmed inte heller citera den. Därför är det glädjande att nästan all forskning idag efter en längre eller kortare embargotid kan tillgängliggöras open access.

Det finns tre olika sätt att publicera sig open access:

• genom att publicera i en open accesstidskrift (guld open access),
  • genom att betala för att göra enstaka artikel open access (hybrid open access)
  • eller genom att, efter den kontrakterade embargoperioden, lägga upp sin artikel i fulltext på DiVA (grön open access eller parallellpublicering).

Många studier visar att artiklar som är publicerade open access – vare sig det är guld, grön eller hybrid OA – citeras mer (se till exempel McKieran, E et al (2016) Point of view: How open science helps researchers succeed. eLife  DOI: 10.7554/eLife.16800)

Under 2015 publicerades 17% av artiklarna från LiU som guld open access, 5% publicerades som hybrid open access och 26% publicerades som grön open access. Det innebär att nästan hälften av LiU-forskningen som publicerades år 2015 var open access.

Open Access diagram

Under den internationella open access-veckan (Open Access Week) 23-29 oktober är det särskilt mycket fokus på dessa frågor. För att undersöka möjligheten att göra din forskning open access, kontakta oss på ep@ep.liu.se

relaterat

Wed Oct 25 15:12:00 CEST 2017

Lediga jobb på biblioteket

Två tjänster att söka vid Linköpings universitetsbibliotek. Sök senast 2018-01-22.

Öppettider under jul och nyår

Öppettider för Medicinska biblioteket, Campus Norrköpings bibliotek och Vallabiblioteket för perioden 21/12 2017 till 7/1 2018.

Ny ämnesguide för transportforskning

Ger tips och länkar till tidskrifter, databaser, aktörer, statistik och lagstiftning inom området transportforskning.

Senast uppdaterad: Thu Dec 14 15:50:52 CET 2017