Göm menyn

Citera och referera

Syftet med en referenslista är att redovisa de källor som du har använt.

Det finns flera olika sätt att skriva referenser på och många stilar att välja mellan. Några av de vanligaste, som Harvard, APA med flera, hittar du på vår sida om citeringsteknik och citeringsstilar.

Referenshanteringsprogram

För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, så kallade referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser. Du slipper att skriva bibliografier eller referenslistor för hand. Detta sköter referenshanteringsprogrammet.

Det finns olika programalternativ, några av dessa är:

Prenumeration på RefWorks upphör

Linköpings universitets prenumeration på referenshanteringsprogrammet RefWorks upphör från och med den 1 januari 2017. För frågor, kontakta referenshantering@bibl.liu.se.

Vilket referenshanteringsprogram ska jag välja?

Studenter: Biblioteket rekommenderar Mendeley för studenter, för dess förmåga att enkelt och korrekt importera referenser och infoga dessa i text. Bibliotekets plagierings- och referenshanteringsgrupp erbjuder undervisning och support i Mendeley för både anställda och studenter vid Linköpings universitet. Lämnar man universitetet innan 2017 behöver man inte byta från RefWorks till Mendeley.

Anställda: Biblioteket rekommenderar EndNote Desktop för anställda, på grund av att det erbjuder fler avancerade funktioner.  Bibliotekets plagierings- och referenshanteringsgrupp erbjuder undervisning och support i EndNote Desktop enbart till anställda vid Linköpings universitet.

Mendeley logotype

Ny logo EndNote


Vanliga frågorBild på frågetecken

Vi har sammanställt en sida med de vanligaste frågorna och svaren om att citera och referera.

Gå till Frågor och svar
 

Kontakta ossKontakt

Bibliotekets plagierings- och referenshanteringsgrupp kan hjälpa till med att:

  • Ge råd och stöd kring att citera och referera vid konkreta och specifika frågor, till exempel: ”Hur refererar jag till en lagtext?”.
  • Erbjuda introduktion och grundläggande support i EndNote och Mendeley.

Vi korrekturläser inte hela examensarbeten eller referenslistor.

Om du har frågor kring vilken citeringsstil du ska använda på din utbildning, kontakta din handledare eller lärare.

Kontakta oss på referenshantering@bibl.liu.se.

 

introduktioner

Vi erbjuder introduktioner i referenshanteringsprogrammen EndNote Desktop (endast till anställda vid LiU) och Mendeley (till både LiU-anställda och studenter).

Skriver du uppsats själv, eller är ni flera som skriver samtidigt och behöver hjälp med att ordna era referenser? Vi kan ordna ett introduktionstillfälle för dig eller er.

Boka introduktion

Är ni anställda vid LiU kan vi komma till er och hålla en kort introduktion på cirka 15 minuter.

Boka oss via följande mejladress: referenshantering@bibl.liu.se.

 


Sidansvarig: webmaster@bibl.liu.se
Senast uppdaterad: Tue Dec 13 15:10:58 CET 2016