Hur mycket får man som lärare kopiera?

Vid terminsstarten får biblioteket många frågor kring kopiering och spridande av undervisningsmaterial. Hur mycket får man som lärare kopiera? Och är det okej att lägga ut material på en sluten plattform som LISAM?

Linköpings universitet har slutit ett avtal med Bonus Copyright Access som är en paraplyorganisation vars uppdrag är att samarbeta med organisationer inom upphovsrättsområdet som bevakar upphovsmäns rättigheter och intressen. Avtalet med Bonus Copyright Access ger universitet och högskolor rätt att kopiera och dela en viss mängd upphovsrättskyddat material i undervisningssituationer.

Normalt gäller den så kallade 15/15-regeln, vilket innebär att lärare och studenter får kopiera eller skanna upp till 15 sidor ur en bok eller annan förlaga, dock aldrig mer än 15%.

Exempel: Förlagan är 50 sidor och då får 8 sidor kopieras eller skannas. Det spelar ingen roll om kopieringen är digital eller analog. Det är tillåtet att ladda ner, fotografera, skanna, skriva ut eller spara digitalt till en sluten lärplattform.

Observera att vid skillnader i villkor mellan avtalet med Bonus Copyright Access och bibliotekets avtal med olika leverantörer gäller alltid villkoren i bibliotekets avtal.

Mer om Bonus Copyright Access och avtalet.

Vid frågor kontakta oss gärna via e-post biblioteket@liu.se.

Wed Sep 06 00:32:00 CEST 2017

Biblioteket blir en del av liu.se

Den 23 oktober flyttar bibliotekets webbsidor in på LiU-webben.

Extraöppet i samband med tentaperiod under oktober 2018

Vallabiblioteket och Campus Norrköpings bibliotek har öppet kl. 11-15 två söndagar under oktober: 21/10 och 28/10.

Öppna föreläsningar om politik och digitalisering

Strimman fortsätter den 23 oktober i Vallabiblioteket.

Nätverksdag för e-tidskrifter från LiU E-Press

Representanter för 6 tidskrifter utbytte erfarenheter.

Senast uppdaterad: Wed Oct 17 14:32:40 CEST 2018