När boken står i Bokladan

Stora delar av universitetsbibliotekets samlingar, böcker såväl som tidskrifter, är elektroniska. Tryckta böcker, bland annat kurslitteratur och skönlitteratur, finns också på de olika LiU-biblioteken. Böcker som används sällan men som fortfarande anses vara relevanta för våra användare eller av andra orsaker är intressanta att bevara, finns i Bokladan – bibliotekets magasin.

Hyllor i BokladanBokladan återfinns i Kärnhuset, en stor hangarliknande byggnad sydväst om G-huset på Campus Valla. I samma byggnad finns även universitetets arkiv och Nationellt superdatorcentrum (NSC).

För maximalt utnyttjande av lokalytorna är bokhyllorna i Bokladan flyttbara och sitter monterade på skenor i golvet, så kallade Compactus-hyllor. Drygt 110 000 böcker förvaras i dagsläget i magasinet, vilket kan jämföras med drygt 93 000 i Campus Vallabibliotekets boksamling (därutöver finns även skönlitteratur och andra böcker på plats i biblioteket).

En gång om dagen hämtas böcker från Bokladan och skickas till det bibliotek där någon användare efterfrågat materialet. Bibliotekets söktjänst UniSearch talar om var en bok är placerad. Böckerna i Bokladan kan beställas på samma sätt som när man beställer en bok från ett LiU-bibliotek till ett annat.

De böcker som förvaras i Bokladan är sådana som inte lånas så ofta men som fortfarande är relevanta för bibliotekets användare eller är av intresse att bevara inför framtiden. Bland annat förvaras i magasinet Wessénsamlingen, Färösamlingen, DDR-samlingen och andra boksamlingar av kulturhistoriskt intresse (se även sidan om bibliotekets Specialsamlingar). I Bokladan förvaras också äldre tidskrifter.

Tidskrifter i Bokladan

Sat Jun 09 07:58:00 CEST 2018

Öppna föreläsningar om politik och digitalisering

Strimman fortsätter den 23 oktober i Vallabiblioteket.

Nätverksdag för e-tidskrifter från LiU E-Press

Representanter för 6 tidskrifter utbytte erfarenheter.

Nyfiken på 3D-skrivare?

Anmäl dig till introduktionskurs på Vallabiblioteket. Första tillfället den 12 oktober.

Forskningen bakom Nobelpriset i kemi

Läs publikationer av årets pristagare: Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter.

Senast uppdaterad: Tue Oct 16 16:28:08 CEST 2018