Göm menyn

Citera och referera

Syftet med en referenslista är att redovisa de källor som du har använt.

Det finns flera olika sätt att skriva referenser på och många stilar att välja mellan. Några av de vanligaste, som Harvard, APA med flera, hittar du på vår sida om referenshantering och referensstilar.

Referenshanteringsprogram

För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, så kallade referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser. Du slipper att skriva bibliografier eller referenslistor för hand. Detta sköter referenshanteringsprogrammet.

Det finns olika programalternativ, några av dessa är:

Vilket referenshanteringsprogram ska jag välja?

Studenter: Biblioteket rekommenderar Mendeley för studenter, för dess förmåga att enkelt och korrekt importera referenser och infoga dessa i text. Linköpings universitetsbibliotek erbjuder introduktion till och support i Mendeley för både anställda och studenter vid Linköpings universitet.

Anställda: Biblioteket rekommenderar EndNote Desktop för anställda, på grund av att det erbjuder fler avancerade funktioner. Linköpings universitetsbibliotek erbjuder introduktion till och support i EndNote Desktop enbart för anställda vid Linköpings universitet.

Mendeley logotype

Ny logo EndNote


Vanliga frågorBild på frågetecken

En sammanställning över vanliga frågor om att citera och referera hittar du i Frågor och svar under rubriken Citera & referera.

Gå till Frågor och svar
 

Kontakta ossKontakt

Linköpings universitetsbibliotek kan hjälpa till med att:

  • Ge råd och stöd kring att citera och referera vid konkreta och specifika frågor, till exempel: ”Hur refererar jag till en lagtext?”.
  • Erbjuda introduktion och grundläggande support i EndNote och Mendeley.

Vi korrekturläser inte hela examensarbeten eller referenslistor.

Om du har frågor kring vilken citeringsstil du ska använda på din utbildning, kontakta din handledare eller lärare.

Kontakta oss på referenshantering@bibl.liu.se.

 

introduktioner

Vi erbjuder introduktioner i referenshanteringsprogrammen EndNote Desktop (endast till anställda vid LiU) och Mendeley (till både LiU-anställda och studenter).

Skriver du uppsats själv, eller är ni flera som skriver samtidigt och behöver hjälp med att ordna era referenser? Vi kan ordna ett introduktionstillfälle för dig eller er.

Boka introduktion

Är ni anställda vid LiU kan vi komma till er och hålla en kort introduktion på cirka 15 minuter.

Boka oss via följande mejladress: referenshantering@bibl.liu.se.

 


Sidansvarig: webmaster@bibl.liu.se
Senast uppdaterad: Mon Sep 03 14:42:39 CEST 2018