Göm menyn

Blogg

Vad är en blogg?

Ordet blogg kommer av det engelska ordet web log. Bloggen är en webbplats där du använder ett bloggverktyg för att publicera ditt innehåll. Det bloggverktyg som LiU valt att använda är Wordpress, med en stilmall som återspeglar LiU:s grafiska profil. Det går även att skapa blogg via exempelvis Google och Blogspot. De inlägg som skrivs i en blogg kan innehålla text, bild, ljudfiler och videoklipp.

Ett tips är att besöka ett antal bloggar för att se hur strukturen ser ut. Kontakta Andreas Engmark på Kommunikations- och marknadsavdelningen för hjälp med uppstart av en blogg. Fördelen med att blogga via det verktyg som LiU tillhandahåller är att du loggar in med ditt LiU-ID för att börja blogga.

Bloggar på liu.se (studenter och anställda)

Att skriva

Det ligger i bloggens natur att den ska hållas uppdaterad för att den ska vara av intresse. Detta påverkar antal besökare, sökträffar i Google, trovärdighet och möjlig spridning.

En blogg kan i stort sett handla om vad som helst. Ska den användas i professionellt syfte är det bra att fundera över vilken typ av forskare du vill vara på nätet och hur du väljer att kommunicera detta. Börja med att skriva en blogg som du själv skulle tycka om att läsa. Uppdatera hellre ofta och kort, än sällan och långt.

Att få besökare till sin blogg

En trevlig konsekvens av att skapa en närvaro på nätet med hjälp av en blogg är att andra läser det du skriver. En del kommenterar, en del länkar, en del twittrar om ditt blogginlägg. Den vanligaste bloggläsaren är den som läser och aldrig någonsin ger sig till känna. Du kan själv jobba aktivt med att sprida bloggen genom att koppla ihop den med andra sociala nätverk som du använder. Underlätta för besökaren att snabbt skapa sig en översikt över vilka kanaler du kan förväntas höras i. Det är inte antalet kanaler som är det viktiga – det är vad du gör av dem du valt att använda.

För att besökare ska hitta till din blogg är det viktigt att synas. Det kan vara genom att länka till andra och att andra bloggar länkar till dig. Det kan också vara en kombination av olika saker som gör att du även lyckas få bloggen att rankas högre i sökmotorer. Exakt hur sökmotorerna fungerar kan i vissa fall kännas höljt i dunkel – men ett antal saker är viktiga:

  1. Håll bloggen uppdaterad.
  2. Läs andras bloggar, citera dem och länka, kommentera med hänvisning till vem du är – med hjälp av din blogg.
  3. Det är också viktigt att besvara den feedback du eventuellt får, inom rimlig tid.

Kontakt

Vill du boka in oss för ett seminarium?

Vi kan komma till din institution och berätta mer. Vi kan till exempelvis hjälpa din forskargrupp att komma igång med sociala medier.

Hör av dig till socialmedia@liu.se


OM OSS

Vi som har tagit fram den här resursen heter David Lawrence, Maria Svenningsson, Kristin Krantz, Anna Söderström och Sara Råsberg. Vi arbetar på biblioteket, IKT-studion och Kommunikations-och marknadsavdelningen vid Linköpings universitet.

 


Sidansvarig: webmaster@bibl.liu.se
Senast uppdaterad: Tue Sep 19 11:36:21 CEST 2017