Göm menyn

LinkedIn

Det professionella nätverket

Det finns ett antal sociala nätverk tillgängliga på nätet – en del rör sig mer åt den personliga och privata rollen, medan andra är mer inriktade på arbetsliv och profession. Utöver de nätverk (communities) som är skapade specifikt för den akademiska världen (se våra avsnitt om Researchgate, Mendeley och Academia) så finns det även ett professionellt inriktat nätverk vid namn LinkedIn.

Hur fungerar LinkedIn?

Efter att först ha skapat ett konto kan du med hjälp av LinkedIn:s olika verktyg få din sida att innehålla dina meriter, utbildningar och ditt CV. Du kan välja att komplettera med exempel på presentationer du hållit och länka till din närvaro i andra sociala medier. Du kan även knyta kontakter med tidigare kollegor, studenter och personer du träffat i din yrkesroll. Till skillnad från Researchgate och de andra nätverken ligger din sida på LinkedIn relativt publikt.

LinkedIn har även ett antal funktioner som bär stora likheter med andra sociala medier. Det finns till exempel grupper att gå med i för att utbyta erfarenheter kring olika ämnen, alumnigrupper, grupper associerade med olika företag – men med jobb i fokus. I övrigt finns även möjlighet att posta statusuppdateringar, gilla andras uppdateringar och kommentera. Dock har den stora boomen sett till användning av den här typen av tjänst aldrig riktigt infunnit sig sett ur ett svenskt perspektiv – men det är ett relativt enkelt sätt att hålla kvar i de där kontakterna som inte känns riktigt passande att ha i sitt Facebook-flöde, men som ändå kan behöva finnas kvar i ens nätverk.

Kom igång med LinkedIn

LinkedIn har ett gränssnitt där du enkelt kan lägga till innehåll såsom examina, tidigare och nuvarande arbetsplats samt vilka intressen du har. Det går också att lägga till kompetenser som dina följare kan bekräfta.

Exempel på nätverk på LinkedIn

LiU Alumni

Linköpings universitet

 

 

 

Kontakt

Vill du boka in oss för ett seminarium?

Vi kan komma till din institution och berätta mer. Vi kan till exempelvis hjälpa din forskargrupp att komma igång med sociala medier.

Hör av dig till socialmedia@liu.se


OM OSS

Vi som har tagit fram den här resursen heter David Lawrence, Maria Svenningsson, Kristin Krantz, Anna Söderström och Sara Råsberg. Vi arbetar på biblioteket, IKT-studion och Kommunikations-och marknadsavdelningen vid Linköpings universitet.

 


Sidansvarig: webmaster@bibl.liu.se
Senast uppdaterad: Tue Sep 19 11:36:21 CEST 2017