Göm menyn

Sociala nätverk

Vad är sociala nätverk för forskare?

Här beskrivs några nätverk som kan vara av intresse för dig som forskare som vill testa på att använda en social plattform för att nätverka och sprida forskning. Med hjälp av dessa tjänster kan du dela med dig till kolleger världen över. Du ökar ditt digitala nätverk samtidigt som du sprider din forskning och gör den mer tillgänglig. Tjänsterna erbjuder också lösningar för att organisera dokument samt skapa samarbetsytor med forskarkolleger. Det går att ladda upp, synkronisera och ladda ner artiklar.

Researchgate

ResearchGate är ett nätverk skapad av och för forskare som vill dela med sig av sin forskning. Det går att skapa grupper och ladda upp sina publikationer. Det går att samarbeta med kollegor runtom hela världen. ResearchGate har mer än 5 miljoner användare och det är gratis att skapa ett konto.

Lägg in en profil med din expertis och börja sedan följa människor inom ditt forskningsområde. Du kan se hur många gånger dina publikationer har visats, laddats ner och citerats. Det finns också möjlighet att ställa frågor till andra forskare. På Researchgate finns många från LiU närvarande.

Academia.edu

Academia är ett nätverk för forskare inom ämnesområden såsom naturvetenskap, datavetenskap och medicin. Det går att följa andra forskare samt dela med sig av sin egen forskning. När man skapar ett personligt konto kan man även koppla ihop det med Facebook, Twitter och Google+. Det är också möjligt att välja de ämnesområden som är av intresse. Det kostar inget att skapa konto. I tjänsten ingår analytiska verktyg som gör att man kan se vilka som besökt sidorna samt vilket land de kommer ifrån. Många från LiU är redan närvarande på Academia.

Mendeley

Mendeley är ett nätverk för forskare inom ett flertal ämnesområden. Den lanserades 2008 och drivs av förlaget Elsevier. Du kan samverka och dela dokument med kolleger runt om i världen och följa eller skapa egna grupper. Du kan skapa ett personligt konto och lägga till bild, forskningsområde och publicerade artiklar. Det kostar inget men man får endast tillgång till 2 GB lagringsutrymme. Vill man ha mer utrymme och fler funktioner får man betala. Mendeley är smidigt om man samtidigt vill använda det som referenshanteringssystem.

 

 

Kom-igång

1. Skapa ett konto på Twitter. Ägna lite tid åt att se hur detta verktyg fungerar.
2. Registrera dig på ett av dessa nätverk för forskare: Researchgate, Mendeley eller Academia.edu.
3. Läs riktlinjerna vid LiU och använd sunt förnuft, utan att vara rädd för att prova nya saker.
4. Behåll alltid de konton du väljer att skapa aktiva och länka samman dem.

 

Kontakt

Vill du boka in oss för ett seminarium?

Vi kan komma till din institution och berätta mer. Vi kan till exempelvis hjälpa din forskargrupp att komma igång med sociala medier.

Hör av dig till socialmedia@liu.se


OM OSS

Vi som har tagit fram den här resursen heter David Lawrence, Maria Svenningsson, Kristin Krantz, Anna Söderström och Sara Råsberg. Vi arbetar på biblioteket, IKT-studion och Kommunikations-och marknadsavdelningen vid Linköpings universitet.

 


Sidansvarig: webmaster@bibl.liu.se
Senast uppdaterad: Tue Sep 19 11:44:45 CEST 2017