Göm menyn

Tillgång till e-resurser

Här hittar du information om hur du lättare får tillgång till bibliotekets elektroniska resurser.

Elektroniska resurser, eller e-resurser, är ett samlingsbegrepp som omfattar bland annat e-artiklar, e-böcker, e-tidskrifter, databaser, webbplatser och mobila gränssnitt. Utanför campusområdena är det endast LiU-studenter och anställda vid universitetet som har tillgång till bibliotekets e-resurser.

Om du skulle ha problem med åtkomst till någon av våra elektroniska resurser är du välkommen att Fråga oss.

Kontrollera tillgång med LiU Full Text

När du har hittat en artikel eller något annat elektroniskt material i någon av bibliotekets databaser kontrollerar du om det finns tillgängligt för biblioteket genom att klicka på knappen "LiU Full Text":

 

LiU Fulltext

 

Knappen finns i anslutning till sökträfflistan eller artikelns abstract. Ibland är det endast en länk med texten "LiU Full Text".

I bibliotekets söktjänst UniSearch har knappen att annat utseende:

 

Hitta fulltext UniSearch

Tillgång utanför campus

Logga in på bibliotekets startsida

Om du inte är uppkopplad mot LiU:s nätverk när du besöker bibliotekets startsida erbjuder den dig som är anställd eller student vid LiU att logga in till bibliotekets e-resurser. Inloggningsrutan visas högst upp på sidan:

Rutan för inloggning till bibliotekets e-resurser

När du har loggat in på detta vis förblir du inloggad under hela din session på bibliotekets webbplats. Du behöver då inte logga in flera gånger om du rör dig mellan bibliotekets webbplats och olika e-resurser såsom tidskrifter, databaser eller söktjänsten UniSearch. Du kan när som helst logga ut igen på bibliotekets startsida.

Tjänsten fungerar i de fall som du har loggat in på bibliotekets startsida och går vidare därifrån till resursen som du letar efter, exempelvis via UniSearch eller en direktlänk på webbplatsen. Funktionen kommer alltså inte att vara aktiv om du börjar din sökning någon annanstans, såsom via Google.

Tillägg i webbläsaren

Ett alternativ till att logga in på bibliotekets startsida är att använda något av nedanstående tillägg för att enklare komma åt tidskrifter när du inte är på campus. När du har hittat en resurs som du vill komma åt klickar du på tillägget eller bookmarkleten (se nedan), så laddas sidan om via bibliotekets proxytjänst. Ibland måste du ladda om sidan själv. På vissa sajter bör du använda bookmarkleten redan i innehållsförteckningen, till exempel IEEE, JSTOR och SpringerLink.

Chrome

  • Installera EZProxy Redirect
  • Högerklicka på bokikonen som dyker upp intill adressfältet i Chrome och välj "Alternativ"
  • Välj "Linköping University" i menyn "Select School"

Firefox

  • Installera EZProxy Redirect Foxified
  • Gå in i menyn "Tillägg" i Firefox och välj "Inställningar" för EZProxy EZProxy Redirect Foxified
  • Välj "Linköping University" i menyn "Select School"

Safari och Internet Explorer

Installera bibliotekets proxy-bookmarklet som ett bokmärke, enklast genom att dra och släppa den till bokmärkesfältet:

 

LiUB Proxy
 

iOS eller Android

Bibliotekets proxy bookmarklet fungerar även i Safari för IOS och i webbläsare i Android, men med vissa modifieringar. Där lägger du till den genom att först skapa ett bokmärke och sedan redigera det, genom att klistra in följande javascript i bokmärkets adressfält:

javascript:void(location.href='https://login.e.bibl.liu.se/login?url='+location.href)


Länkar till elektroniskt material (som inte är fritt tillgängligt) i UniSearch och andra söktjänster samt på bibliotekets webbplats går alltid via proxyinloggning.

VPN

Om du använder en VPN-tjänst som till exempel Cisco  VPN-klient måste du ändå logga in på bibliotekets resurser på något av de ovan beskrivna sätten.

Mobila tjänster och appar

Många resurser kopplar automatiskt om till ett mobilt gränssnitt när en mobil enhet används.

Det finns i huvudsak tre sätt att få full tillgång till tjänsterna för behöriga användare, det vill säga studenter och anställda vid Linköpings universitet:

  • Appen kopplas till en e-postadress som slutar på @liu.se eller @student.liu.se.
  • Bibliotekets proxyserver-URL (ibland kallad proxysträng eller proxytagg) läggs in i appen. Proxyserverns adress är: https://login.e.bibl.liu.se/login?url=
  • Den mobila enheten kopplas till tjänsten. Antingen görs det när du är på LiU:s nätverk eller när du är inloggad på bibliotekets proxyserver.

För LiU-studenter och anställda som vill kunna arbeta mer mobilt har biblioteket sammanställt en sida med tips på användbara appar och molntjänster.

Länka till elektroniskt material

För att skapa länkar till elektroniskt material som endast är tillgängligt för studenter och anställda vid universitetet, måste information tillfogas länken för att den ska leda rätt.

Med hjälp av bibliotekets länkgenerator kan du skapa sådana tillförlitliga länkar. Generatorn är till exempel användbar för dig som är lärare, när du ska göra en kurslitteraturlista som innehåller elektroniska artiklar eller böcker.


Sidansvarig: webmaster@bibl.liu.se
Senast uppdaterad: Wed Oct 03 16:08:12 CEST 2018